Namngivning bröderna Stenflo

Namngivning av ”Rum Stenflo” 5 september 2009

 

Lördagen den 5 september 2009 var det åter dags för namngivning på Withalaskolan. Denna gång var det rum C11 som namngavs till ”Rum Stenflo” efter bröderna Lennart och Jan Olof Stenflo.

Jan Olof och Lennart Stenflo vid rum C11, nuvarande fysiksalen.

Withala- och Samrealskolans Vänners ordförande Bosse Heindorff hälsade välkommen i Landshövdingehallen. Han riktade ett speciellt välkommen till Lennart och Jan Olof med fruar och övriga familjemedlemmar. Dagens högtidstalare Åke Persson med fru och skolans representant, områdeschef Stefan Larsson, fick också ett speciellt välkomnande.

Namngivningsceremonin.

Publiken som bestod av cirka 50 personer förflyttade sig till klassrum C11 där Åke Persson höll ett trevligt och personligt färgat högtidstal till Lennart och Jan Olof. Bland de många som hörsammat inbjudan var bröderna Stenflos lärare i musik från realskoletiden Per-Sture Jonsson. Åke avslutade sitt tal med att säga ”Härmed namnger vi detta klassrum till ”Rum Stenflo”. Ett fyrfaldigt leve utbringades för Lennart och Jan Olof.

Läs Åke Perssons tal vid namngivningen av Rum Stenflo lördagen den 5 september

Åke Persson högtidstalar i ”Rum Stenflo”, fysiksalen.

 

Program i Withalasalen

Därefter förflyttade sig sällskapet till Withalasalen där toner på flygeln framfördes av Bengt Lernefur. Anki Lernefur hälsade alla välkomna och presenterade Astrid Lammers, fjolårselev vid Withalaskolan, och hennes mamma Yvonne Nordström-Lammers. På fiol och gitarr framförde de bl a irländsk musik.

Anki Lernefur hälsar välkommen.
Mor och dotter Lammers.

 

Lennart intog sedan scenen och tackade föreningen för äran att få ett klassrum namngivet till ”Rum Stenflo”. Olika bilder från uppväxten i Vetlanda, tiden på Samrealskolan, möte med Vitaly Ginzburg, Andrei Sacharov, Nobelfest, möte med delar av vårt kungahus m fl presenterades. På ett lättförklarligt sätt fick vi veta vad plasmafysik är.

Därefter var det Jan Olofs tur som även han tackade för föreningens initiativ till ”Rum Stenflo”. Med hjälp av flera bilder fick vi ta del av Jan Olof som 15-årig stavhoppare, som bergsbestigare av Matterhorn, första mötet med Kung Carl Gustaf, bilder på sina schweiziska observatorier, var i universum Planeten Stenflo finns m m.
Sista bilden hade texten: ”Lennart och jag tackar för den otroliga ära som vår gamla skola och ni alla visat oss i dag! Vi uppskattar det enormt!”

Bosse Heindorff och Jan Olof Stenflo.

Bosse Heindorff tackade Åke Persson för högtidstalet till Lennart och Jan Olof. Åke hade på ett bra sätt summerat varför styrelsen för Withala- och Samrealskolans Vänner önskade få ett klassrum namngivet till ”Rum Stenflo”. Avslutningsvis utnämndes Jan Olof och Lennart till hedersmedlemmar i föreningen Withala- och Samrealskolans Vänner. Anki Lernefur avtackade Lennart, Jan Olof och Åke med en DVD om Withalaskolans första hundra år.

Fika i matsalen

I matsalen stod borden dukade med eftermiddagskaffe och dopp. Alla fick då tillfälle att prata med Lennart och Jan Olof men också med varandra. Efter nästan två timmar i gemytligt sällskap avslutades dagen för namngivningen av ”Rum Stenflo”. Ett antal nya medlemmar anmälde sig till föreningen under eftermiddagen.

Middag på Vetlanda stadshotell

Senare på kvällen hölls middag på Vetlanda Stadshotell. Anki Lernefur, hälsade välkommen. Föreningen representerades av Kerstin Nilsson, Anki och Bengt Lernefur. Förutom familjerna Stenflo fanns också några av brödernas barndomskamrater på plats. Många gamla minnen, från skola och fritid, väckte glada skratt. En gemytlig stämning karakteriserade kvällen.

Anki Lernefur och Lennart Stenflo
Withalaskolans Vänners Kerstin Nilsson och Jan Olof Stenflo

En god måltid bestående av stadspanna och senare jordgubbar och glass åtnjöts. Avslutades med gott kaffe och chokladbit. Några timmar i goda vänners lag förflöt snabbt och snart var det dags att säga adjö och tacka varandra för en trevlig dag och kväll.

Withalaskolans Vänner är en förening som vill sprida kunskap om och uppmuntra till forskning om skolans historia.